Renault sa dohodol s odbormi na zrušení 7500 pracovných miest

13.03.2013 Celý región

Paríž 13. marca (TASR) - Zamestnanci francúzskej automobilky Renault dnes schválili zrušenie 7500 miest a dlhší pracovný čas. Vedenie firmy sa na odvetu zaručilo, že nezatvorí žiadny závod vo Francúzsku. Informovala o tom agentúra DPA.

Šéf Renaultu Carlos Ghosn a zástupcovia troch odborových zväzov dnes spoločne pred televíznymi kamerami podpísali "zmluvu o novom dynamickom raste a sociálnom rozvoji firmy" vo Francúzsku.

Ghosn vyhlásil, že ide o "férovú" dohodu, ktorá vojde do histórie vyjednávaní. "Poskytne Renaultu prostriedky na obnovenie konkurencieschopnosti," dodal.

Podľa dohody Renault zruší 7500 pracovných miest do konca roka 2016, a to prevažne tak, že na miesto po odchádzajúcich zamestnancoch už neprijme nových ľudí. Platy sa v tomto roku zmrazia a pracovný čas sa predĺži o 6,5 %.

Druhá najväčšia automobilka vo Francúzsku na odvetu v nasledujúcich štyroch rokoch nezatvorí žiadny závod a na domácej pôde vyrobí minimálne 710.000 vozidiel ročne do roku 2016. Na ilustráciu, firma vlani vyrobila vo francúzskych závodoch iba niečo cez 530.000 áut.

Kompromisná dohoda kontrastuje s napätou situáciou v konkurenčnej automobilke PSA Peugeot Citroën, ktorá rovnako ako Renault zápasí s poklesom odbytu v Európe a nadmernou výrobnou kapacitou.

Vedenie PSA a odborári sú na vojnovej nohe od minulého roka, keď manažment oznámil, že plánuje zatvoriť závod v Aulnay-sous-Bois. Automobilka zaznamenala minulý rok rekordnú stratu 5 miliárd eur. PSA chce v rámci úsporných opatrení do roku 2014 zrušiť 11.000 pracovných miest.
 

Vyberte región